Therapiemogelijkheden

Net zoals bij mensen beschikt de dierkinesitherapeut een groot gamma aan behandelingsmogelijkheden. Hieronder zal u aantal van deze therapieën in het kort besproken zien.

 

Een fysiotherapeutische behandeling begint altijd met een fysiotherapeutisch onderzoek. Dit onderzoek is anders dan een standaard diergeneeskundig onderzoek. De nadruk ligt hier meer op spieren, gewrichten en het neurologisch systeem. Op basis van de bevindingen in dit onderzoek wordt het behandelplan opgesteld.

 

De behandeling bestaat uit verschillende peilers :

  • Weke delen technieken (therapeutische massagetechnieken en stretching)
  • Mobilisaties van de gewrichten en wervelkolom
  • Oefentherapie (inclusief hydrotherapie)
  • Fysiotechniek (oa laser)
  • Adviezen betreffende activiteit en thuisomgeving

 

Iedere patiënt krijgt een individueel behandelplan. Afhankelijk van het stadium van de revalidatie worden de behandeltechnieken gekozen. Niet alle technieken zijn namelijk op ieder moment toepasbaar, zo is bvb hydrotherapie niet voor iedere indicatie of op ieder moment aangewezen.

 

Weke delen technieken

Voor huid, spieren, pezen en ligamenten gebruiken we onze handen om te masseren en te stretchen. Massage werkt pijnstillend en relaxerend, verbetert de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen.

 

Mobilisatie van de gewrichten en de wervelkolom

Mobilisaties en manuele therapie wordt gebruikt als we een beperkte beweeglijkheid van de gewrichten hebben. Deze behandeltechnieken werken pijnstillend en zorgen voor een betere gewrichtsbeweeglijkheid.

 

Oefentherapie

Het dier zelf actief laten bewegen. Doelgerichte oefeningen om functie en beweeglijkheid te verbeteren. De belangrijkste doelstellingen van oefentherapie zijn: verbeteren van spierkracht, spiermassa, uithouding, gewrichtsbeweeglijkheid, coördinatie en balans, rompstabiliteit en proprioceptie. Deze oefeningen kunnen we zowel in de praktijk uitvoeren als voor thuis meegeven.

 

Hydrotherapie

Hydrotherapie is een vorm van oefentherapie in het water waarbij we gebruik maken van de voordelen van de fysiologische eigenschappen van water. De gewrichten worden minder of niet belast waardoor het dier gemakkelijker, met minder pijn kan bewegen en de spieren sterker worden. Bovendien ontspant het warm water de spieren en gewrichten, wat zorgt voor een betere doorbloeding. In de praktijk gebruikt men hiervoor een zwembad en/of een onderwaterloopband. Belangrijk hierbij is dat de therapeut de bewegingen in het water begeleidt zodat de spieren correct worden opgetraind en de gewrichten de juiste bewegingen doorlopen.

 

Niet onbelangrijk:

  • Er zijn verschillende contra-indicaties voor hydrotherapie, niet elke patiëntof aandoening komt in aanmerking voor hydrotherapie.
  • Hydrotherapie vervangt niet de fysiotherapie, maar is een onderdeel van de totale behandeling.

 

Fysiotechniek

Naast de manuele therapie kan men ook gebruik maken van verschillende toestellen:

  • Ultrageluid (ultrasound) apparaat
  • Elektrostimulatie (TENS, EMS)
  • Laser
  • Magneetveldtherapie
  • Shockwave

 

Ieder toestel heeft zijn eigen specifieke doeleinden. Zo kan men ultrageluid o.a. gebruiken voor minder doorbloede weefsels (bv. gewrichtsbanden) die te gevoelig zijn voor intense manuele therapie.

 

Adviezen

De fysiotherapeut begeleidt ook de opbouw van de thuis- en sportactiviteit. Daarnaast geven we tips voor aanpassing van de thuisomgeving en hulpmiddelen indien nodig.